Opblaasbaar zwembad

Zwembaden reinigen

Verhoog de alkaline in uw zwembad

Opblaasbare zwembadjes, ballen en ander opblaasbaar speelgoed bestrooi je met Baking Soda voordat je ze opvouwt en bewaard na het zomerseizoen. Dit maakt dat het niet zo gaat plakken en voorkomt schimmelvorming.

Ook ingebouwde zwembaden zijn prima te reinigen met Baking Soda.
Het laat geen krassen na op kunststof spabaden. Reinig ook de zwembadfilters met Baking Soda.

shadow

Zuur base balans in je zwembad of hot-tub

Een goede pH balans in het zwembad is van vitaal belang. Een te lage of te hoge pH geeſt diverse gezondheidsklachten waaronder huidaandoeningen en infecties. Voor een evenwichtige zuur-base verhouding van je zwembadwater gebruik je 680 gram Baking Soda per 38.000 liter water om de alkaliniteit met 10 ppm (parts per million) te verhogen. De optimale pH voor je zwembad is 7.4. Ook voor de effectiviteit van het chloor (voor desinfectie) is deze pH waarde het beste. Een aanvaardbare range is een pH tussen de 7.2 en de 7.6.
Houd rekening met de pH-waarde na toevoeging van zure of basische chemicaliën aan het zwembadwater en wanneer het bad na verloop van tijd verontreinigd raakt (vuil, algen, insecten, urine e.d.). Gebruik een pH meter (strips, apparaatje of druppels) om de zuur-base verhouding regelmatig te meten en zo nodig de pH te verhogen door toevoeging van Baking Soda. Mocht de pH juist weer te hoog zijn, dan kun je daarvoor andere middelen toevoegen, meestal wordt daar natriumbisulfaat voor gebruikt om de pH te verhogen of te verlagen. Voorbeelden van pH verhogers zijn pH-Plus granulaat, of pH+. De plusvorm, dus om de pH te verhogen, is meestal natriumbicarbonaat, ofwel gewoon Baking Soda.

Naast de pH waarde is ook de waterhardheid of alkaliniteit een belangrijke waarde voor goed zwembadwater, dit is de concentratie aan metaal-ionen in het water. Het bepaald de capaciteit van water om zuren of basen te neutraliseren of te bufferen. Het zorgt ervoor dat de pH waardes niet te sterk schommelen, dit is belangrijk voor een goede werking van het chloor. Een te hoge pH maakt het chloor inactief en een te lage pH kan corrosie veoorzaken.

De waterhardheid wordt in Nederland uitgedruk in in mg/l Calciumcarbonaat=CaCO₃
In België wordt ook wel de Franse eenheid gebruikt: 10 mg/l CaCO₃= 1° FH
De aanbevolen concentratie is 80 tot 120 mg/l CaCO₃

Een te lage alkaliniteit zal er voor zorgen dat bij het toevoegen van een zuur of een base de pH sterk zal schommelen en moeilijk correct valt te regelen. Een extreem hoge alkaliniteit (>300 mg/l) zal de pH waarde juist bevriezen.

Deze informatie is niet afdoende voor het volledige onderhoud van je zwembad of hot-tub. Het geeſt enkel aan dat Baking Soda een product is om, wanneer dat nodig is, de pH te verhogen. Informeer naar de volledige informatie, zoals het gebruik van chloor e.d. bij gespecialiseerde bedrijven op het gebied van zwembaden.

zwembad-met-baking-soda-nl